Wellsun bespaart, wekt op en communiceert

Amsterdam, 15 maart 2018. Wellsun is vandaag tijdens de finale van de DOEN Energie[s]topper 2018 verkozen tot het meest veelbelovende energiebesparingsinitiatief voor Nederland. “Mooi in uitvoering, doeltreffend en zeer goed schaalbaar,” zo luidde het oordeel van de eindjury onder leiding van juryvoorzitter Ed Nijpels (SER). Van de 90 inzendingen belandde Wellsun samen met Ipsum Energy, Roofclix, Sensorfact NL en Soundenergy in de finale van de tweede editie van deze landelijke energiebesparingscompetitie. Na een intensief coachingstraject pitchten de vijf finalisten in de ochtend hun energiebesparingsproduct bij de vijf-koppige jury. Aan het eind van de middag werd de naam van de winnaar bekendgemaakt door Ed Nijpels. Wellsun ontving een cheque van 100.000 euro voor het verder ontwikkelen van hun product LumiductTM.

Als het aan Wellsun ligt besparen zij energie, wekken zij op en maken zij de bebouwde omgeving mooier en communicatiever. Stan de Ridder (cofounder en CEO Wellsun): “Dit is het beste zonnepaneel ter wereld – 300 Wp per m2 – 50% beter dan normale zonnepanelen, eigenlijk ontwikkeld om in de woestijn energie op te wekken, maar door transparantie heel geschikt voor onder meer glazen gevels. We besparen16% energie op verwarming en verlichting en 2% op koeling. De LumiductTM is een zonwering, waarmee je energie neutrale gebouwen creëert.”

Wellsun heeft de LumiductTM ontwikkeld: een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het paneel doorlaat. Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, het zachte daglicht wordt doorgelaten voor een prettige werkomgeving. Door ledlampjes te integreren in het paneel kan het ook nog als media wall functioneren “met een betere resolutie dan de Ziggo dome”, aldus de makers.

Winnaar Stan de Ridder: “De prijs van 100.000 euro gaan we gebruiken om het product goedkoper te maken om schaalvergroting teweeg te brengen. Zo kunnen we niet alleen de niche markt bedienen, maar ook het grotere publiek kan Wellsun aanschaffen.”

doen-energiestopper-2018-winnaar
foto: Anneke Sipkens, Stan de Ridder en Ed Nijpels

Finalisten

De jury, bestaande uit voorzitter Ed Nijpels (SER), Marianne Minnesma (Urgenda), Anneke Sipkens (Stichting DOEN), Jacco Minnaar (Triodos Bank) en Florian Snijder (Nerdalize, winnaar DOEN Energie[s]topper 2016) had een flinke kluif aan de beoordeling. Juryvoorzitter Ed Nijpels: “De winnaar heeft alles in zich wat we zoeken in het nieuwe energie- en klimaatakkoord. Niet alleen energiebesparing, maar ook opwekken van energie en de bestaande omgeving mooier maken. Wellsun is echt groen Hollands vernuft.” De juryleden waren verrast over het hoge niveau en hebben toegezegd de andere kandidaten verder te helpen.

Winnaar Wellsun nam het op tegen vier medefinalisten.

Ipsum Energy is een real-time app die werkt als persoonlijke energiecoach voor consumenten. Ipsum ziet namelijk het energieverbruik van de belangrijkste elektrische apparaten in huis en laat zien wat de grootste energieslurpers zijn en waar dus bespaard kan worden. De app geeft per apparaat praktische bespaartips voor slimmer energiegebruik. Huishoudens kunnen met de app 10 tot 20% energie besparen.

Roofclix biedt een oplossing voor beheersing van het binnenklimaat van de 450 miljoen m2 aan platte daken in Nederland. Het is een kliksysteem dat op bestaande daken van woningen wordt geplaatst en zorgt tot 50% reductie in koelbehoefte in de zomer en verwarmingsbehoefte in de winter.

Sensorfact NL is een intelligent energiemanagementsysteem voor de maakindustrie. Draadloze sensoren meten het energieverbruik van de machines, zodat in een oogopslag het besparingspotentieel per machine duidelijk wordt. Het systeem detecteert via algoritmes ook welke besparingsmaatregelen genomen kunnen worden om zo het energieverbruik te verlagen.

De THEAC-25 warmtepomp van Soundenergy werkt niet op elektriciteit maar op heet water via een unieke zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie: Thermo Acoustics. De THEAC-25 heeft geen koudemiddel en bewegende delen, is geluidsarm en onderhoudsvrij. De warmtepomp is geschikt voor gebouw- en proceskoeling en belooft 50 tot 90% energiebesparing.

Vaart achter duurzame innovaties voor een CO2-neutraal Nederland

Anneke Sipkens, algemeen directeur van Stichting DOEN, ziet veel kansen voor zowel de winnaar als de finalisten. “Stichting DOEN zet in op het versnellen van transities die een groene, sociale en creatieve samenleving tot stand brengen. Zo ondersteunen wij met de DOEN Energie[s]topper innoverende voorlopers op het gebied van energiebesparing die de CO-uitstoot drastisch verlagen. Alle finalisten voldoen aan die criteria. Het was ook dit keer weer een moeilijke opgave, maar Wellsun heeft mijn hart gestolen. Met de DOEN Energie[s]topper geven we niet alleen een geldprijs, ook het intensieve coachingstraject is voor alle finalisten waardevol. Het helpt hen hun organisatie te verstevigen of om financiering voor de ontwikkeling van hun product of dienst aan te trekken. Dat maakt de kans op impact alleen maar groter.”